Törökország városa

Törökországi nyaralás árak: mennyibe kerül most egy ilyen utazás?

Minden vágyad Törökország, de a törökországi nyaralás árak megijesztenek? Ebben a cikkben áttekintjük a felmerülő költségeket, és megosztunk néhány megtakarítási tippet is. 

Törökország az utazók körében népszerű úticél, hiszen gazdag történelmi látnivalókkal, lenyűgöző természeti csodákkal és sokoldalú kulturális élményekkel várja a látogatókat. Azonban az utazás költségei változóak lehetnek attól függően, hogy milyen stílusban és mennyi ideig tervezünk ott tartózkodni.  A törökországi nyaralás árakról az Euro Travel weboldalán is tájékozódhatsz.

Szállás és utazás

A törökországi nyaralás árak, így a közlekedés költségei változóak attól függően, hogy milyen utazási módot választunk. Repülővel érkezve a  költségek magasabbak lehetnek, de gyorsabbak és kényelmesebbek is, hiszen ki akarna autóval eljutni Magyarországról Törökországba? Figyeljük az utazási irodák oldalait az akciókért, és érdemes jó előre megvenni a repjegyet, akkor, amikor még nincsenek tele a gépek. Vagy ott a másik megoldás: last minute jegyeket akár húszezer forintért is találhatunk. Ha nem ragaszkodunk a budapesti induláshoz, Pozsonyból és Debrecenből is repülhetünk Antalyába és Dalamanba 30-37 ezer forintért.

Szállás tekintetében már hatezer forint/fő/éjtől is találunk hostelt, de az árak általában húsz-harmincezer forint körül várhatóak, ajánlottabb magánszállást keresni, mintsem hotelt vagy szállodát.

Étkezés és látnivalók

A belépődíjak és a programok költségei változóak a látogatott helyszínektől függően. Isztambul egyik legfőbb látványossága, a Hagia Sofia jelenleg ingyenesen megtekinthető, mivel ismét mecsetként funkcionál, de az adományokat szívesen fogadják. Ugyanez érvényes a legtöbb mecsetre és vallási helyszínre. A Topkapı palotát nagyjából tízezer forintnak megfelelő török líráért látogathatjuk meg. Kappadókia népszerű hőlégballonos útjai igencsak borsosak, hiszen 60-100 ezer forintot is elkérhetnek egy fő utazásáért (euróban vagy lírában) a programszervező irodák. Epheszosz ősi városát kilencezer forintnak megfelelő török líráért nézhetjük meg.

Az étkezés Törökországban viszonylag kedvező áron elérhető, az utcai étkezés és a helyi piacokon vásárlás segíthet csökkenteni az ételköltségeket. A hagyományos török ételek, mint a kebab, a pide és a mezze megfizethető áron lakatnak jól minket, azonban ne feledjük: a nagyvárosokban és a turisztikailag fontos helyeken a nemzetközi ételek ára magasabb lehet.

Hogyan spóroljunk a törökországi nyaralás árakon?

  • Próbáljuk ki a helyi éttermeket és piacokat, ahol az autentikus ételek olcsóbbak lehetnek. Keressük a menüket és kedvezményeket.
  • Rengeteg ingyenes vagy olcsón megtekinthető látnivaló van országszerte, így a törökországi nyaralás áraknak nem kell az egekbe kúszniuk. Használjuk a helyi turisztikai kártyákat, amelyek kedvezményeket nyújthatnak, figyeljük a csoportos kedvezményeket, és ne feledjük: a természeti kincsek szinte mindenhol ingyenesek.
  • A tömegközlekedés rengeteget megspórolhat nekünk, ha nem akarunk mindenképpen taxival furikázni a célállomások között. Ehhez is érdemes bérletet vásárolnunk, ha hosszabb időre maradunk.

Élvezzük az utat Törökországban, de bánjunk okosan a pénzzel!