öntözőrendszerek víz

Az öntözőrendszer vízforrásai

Ahhoz, hogy az öntözőrendszer el tudja látni feladatát, nagyon fontos, hogy rendelkezésre álljon valamilyen vízforrás. Sokan úgy vélik, hogy ez csupán a vezetékes víz lehet, holott ez egyáltalán nem így van. Vannak más opciók is, melyeket az alábbiakban bemutatunk.

Vezetékes víz

Az öntözőrendszer a kertépítés eredményének megőrzéséhez is jó választás. A leggyakoribb vízforrás alternatíva az öntözőrendszer ellátásához a vezetékes víz vagy más néven hálózati víz. Hazánkban a telepített automata öntözőrendszerek körülbelül nyolcvan százaléka esetében ezt az opciót alkalmazzák. Napjainkban egyre többen döntenek úgy, hogy felszereltetnek egy almérőt, mely által az öntözésre felhasznált víz esetében a csatornadíjat nem kell befizetni. Érdemes meglépni a felszereltetést, mivel nem kis összegről van szó, ugyanis a vízfogyasztás több, mint ötven százaléka megspórolható így.

Természetes vizek

A természetes vizek nagy előnye, hogy oldott ásványi anyagokban gazdagok és meleg, lágy vizük van. A patakok, tavak és víztározók, de akár a csatornák is alkalmas vízforrások lehetnek. Ahhoz, hogy ki lehessen nyerni belőlük a vizet öntözés céljára, mindenképp szükség lesz egy szivattyús gépre, így tiszta vízzel történhet meg a növények és a gyep vízellátása.

Esővízgyűjtő

Az esővízgyűjtés több szempontból is előnyös választás. Nem csak a környezetvédelem és a spórolás miatt jó opció, hanem akár öntözésre is felhasználható az összegyűjtött víz. A növények számára kifejezetten jót tesz az esővíz, hiszen általában kellőképpen meleg, lágy és ásványi anyagokban gazdag vízről van szó. Annak érdekében, hogy a locsolórendszer vizet tudjon nyerni az esővízgyűjtőből, ez esetben is szükség lesz egy szivattyús gépre.

Kút

Ha rendelkezésre áll kút a telken, akkor érdemes kihasználni az általa nyújtott előnyöket. Persze, ahhoz, hogy az öntözéstechnika a kútvízből valósuljon meg, mindenképp tiszta vízre és állandó jó hozamra van szüksége. Viszonylag olcsó a kút használata, ezért érdemes kiaknázni a benne rejlő lehetőségeket. Ahogy a fenteb említett esetekben, úgy itt is elengedhetetlen egy szivattyús gép alkalmazása, ahhoz, hogy a vizet szállítani lehessen. A kútvíznek mindössze egyetlen hátránya van, mégpedig, hogy elég hideg. Ha szeretnél bővebb információkat megtudni ebben a témában, akkor mindenképpen érdemes ellátogatni és olvasgatni az ontozouzlet.hu weboldalon.